study of Food Chemisty at the University of Hohenheim/Stuttgart
bachelor thesis at the Institute of Food Chemistry at the University of Hohenheim/Stuttgart
masterr thesis at the Institute of Food Chemistry at the University of Hohenheim/Stuttgart
Membership in Oganisations:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft (LChG)
AG Junge Lebensmittelchemiker (AG JLC)
Activities:
dissertation theme: "Halogenated Compounds"
supervising students within the frame of training curse of food chemistry
Publications:
Poster:
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September, 16 -18, 2019, Dresden/Germany
Alexander Kröpfl, Nicole Nemetz, Marco Müller, Walter Vetter: Sina Schweizer, Alexander Kröpfl, Walter Vetter: DC-Bestimmung von Vitamin-E-Verbindungen in Nahrungsergänzungsmitteln.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September 19 - 21, 2022, Hamburg/Germany
S. Schweizer, T. Schulz, W. Vetter: Schnelle GC/ECNI-MS-SIM Screening Methode für Chlorparaffine.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September 19 - 21, 2022, Hamburg/Germany
T. Schulz, S. Schweizer, S. Zellmer, W. Vetter: Bestimmung von Chlorparaffinen in Lebensmittelkontaktmaterialien.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
March 05 - 06, 2024, Kaiserslautern/Germany
R. Hirschfeld, S. Schweizer, W. Vetter: Synthese von polybromierten Dibenzo-para-Dioxinen.
52. Deutscher Lebensmittelchemikertag:
September 16 - 18, 2024, Freising/Germany
C. Hägele, S. Schweizer, K. Wysujack, A. Poell, W. Vetter: Untersuchungen von Makrelen aus der Nord- und Ostsee auf Bromindole.
52. Deutscher Lebensmittelchemikertag:
September 16 - 18, 2024, Freising/Germany
S. Schweizer, A. Klimm, B. Aberle, W. Vetter: Cytochrom P450-induzierte Bildung von hydroxylierten polybromierten Diphenylether- und Dibenzo-p-dioxin-Derivaten aus bromierten Phenolen.
Artikles:
Alexander Kröpfl, Sina Schweizer, Walter Vetter (2022):
Quantification of tocochromanols in vitamin E–dietary supplements by instrumental thin layer chromatography.
Eur. Food Res. Technol. 248: 1653-1662, (DOI: 10.1007/s00217-022-03993-1)
Sina Schweizer, Tobias Schulz, Walter Vetter (2022):
A fast gas chromatography coupled with electron capturenegative ion mass spectrometry in selected ion monitoringmode screening method for short-chain and medium-chain chlorinated paraffins.
Rapid Comm. Mass Spectrom. 36: e9382 (DOI: 10.1002/rcm.9382)
Walter Vetter, Tobias Schulz, Sina Schweizer, Sebastian Zellmer (2023):
Chlorinated paraffins in food contact materials made of rubber from the German market.
Emerg. Contam. 9: 100255 (DOI: 10.1016/j.emcon.2023.100255)
Walter Vetter, Clara Hägele, Karin Herrmann, Tobias Schulz, Sina Schweizer (2024):
A simple laboratory method for the generation of mixed brominated-chlorinated paraffin single chain mixtures.
Emerg. Cont. 10: 100294 (DOI: 10.1016/j.emcon.2023.100294)
Sina Schweizer, Kristin Halder, Annika Schäfer, Jakob Hauns, Letizia Marsili, Sandro Mazzariol, Maria Cristina Fossi, Juan Muñoz-Arnanz, Begoña Jiménez, Walter Vetter (2024):
High amounts of halogenated natural products in sperm whales (Physeter macrocephalus) from two Italian regions in the Mediterranean Sea.
Environ. Health 2: 233-242 (DOI: 10.1021/envhealth.3c00182)
Thomas J. McGrath, Clara Hägele; Sina Schweizer; Walter Vetter, Robin E. Dodson, Bruno Le Bizec, Adrian Covaci, Gaud Dervilly, Ronan Cariou (2024):
Application of pattern deconvolution strategies for semi-quantification of bromochloro alkanes in environmental indoor dust samples.
Chemosphere 366: 143370 (DOI: 10.1016/j.chemosphere.2024.143370)
Sina Schweizer, Lars Kaiser, Felix Rüttler, Walter Vetter (2025):
Lipid removal by countercurrent chromatography in co-current mode in trace analysis of polyhalogenated compounds in fish.
J. Chromatogr. A 1739: 465506 (DOI: 10.1016/j.chroma.2024.465506)
Sina Schweizer, Benjamin Aberle, Alexandra Klimm, Bernhard Hauer, Walter Vetter (2024):
Cytochrome P450 induced formation of methoxylated polybrominated diphenyl ethers and dibenzo-p-dioxins from brominated phenols.
Sci. Total Environ. 958: 177940 (DOI: 10.1016/j.scitotenv.2024.177940)